Beton onderhoud

Onderhoud 

Kenmerken

Het lichtgewicht beton van DE BETONFABRIEK wordt met zorg samengesteld, gestort, verdicht, uitgehard en behandeld.

Tijdens het uitharden van de betonmortel kunnen er minuscule haarscheurtjes aan de oppervlakte van het beton ontstaan. Deze haarscheurtjes zijn meestal niet met het blote oog te zien en doen niets af aan de structurele sterkte van het product.

Soms worden deze haarscheurtjes pas in een later stadium zichtbaar. Met behulp van het onderhoudsmiddel worden deze kleine haarscheurtjes voldoende gedicht. Kleine haarscheurtjes aan het betonoppervlak is een kenmerk van beton.

Door de aanwezigheid van natuurlijke materialen in het beton ontstaat er een uniek uiterlijk. De samenstelling is immers nooit precies gelijk. Hierdoor ontstaat voor elk betonnen product een eigen ‘tekening’ op het oppervlak. Ook kan er kleurverschil aanwezig zijn.

Gebruiksadvies

Net als bij elk ander materiaal zijn er ook bij beton een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. Beton is een hard en oerdegelijk materiaal, desondanks moet u voorkomen dat er zware, harde of scherpe voorwerpen op het betonoppervlak vallen hetgeen kan leiden tot beschadigingen.

Beton is goed bestand tegen hoge en lage temperaturen. Te snelle grote temperatuurswisselingen kunnen wel beschadigingen veroorzaken. Hete pannen kunt u niet direct op het betonnen oppervlak plaatsen, gebruik altijd een onderzetter. De plaatselijke verhitting van het beton kan leiden tot haarscheurtjes of verkleuringen.

Beton heeft als kenmerk dat het een poreus materiaal is. Nadat het beton is uitgehard wordt het door ons geïmpregneerd en voorzien van een vuilwerende coating.

Het impregneermiddel zorgt voor een langdurige afstotende werking in het beton. De coating vormt een beschermende laag aan het betonoppervlak. Er dient echter met een bepaald aantal producten rekening gehouden worden. Te weten:

 Zuren

Gebruik geen zure producten, ook niet verdund met water op het betonoppervlak, dit leidt tot onherstelbare beschadiging van het betonoppervlak.

Zuren zoals: antikalk-middelen, (schoonmaak-)azijn, kalkoplossers, cementsluierverwijderaar, zoutzuur, citroensap, sinaasappelsap, wijn en koolzuurhoudende dranken moeten zo snel mogelijk met veel water, grondig verwijderd worden om schade tot een minimum te beperken.

Agressieve middelen

Andere agressieve (schoonmaak-)middelen zoals: chloor, ammonia, gootsteenontstopper, ovenreiniger moeten zo snel mogelijk met veel water worden verwijderd.

Olie en vetten

Ook voor olie- en vethoudende producten zoals: slaolie, olijfolie, boter of vet geldt dat deze zo snel mogelijk met veel water verwijderd moeten worden. Ze kunnen bij langdurig contact hinderlijke kringen op het oppervlak geven. Het is beter om geen producten op het betonoppervlak te laten liggen, maar direct met veel warm water te verwijderen, zo kunt u vlekken voorkomen.

De beschermende laag op het betonnen oppervlak kan als gevolg van grote hoeveelheden heet water dof uitslaan. Een goede reiniging en een nieuwe laag beton protect zorgen in een paar minuten voor een goed beschermd en nieuw ogend oppervlak.

Onderhoudsadvies

Door de hoogwaardige beschermingsmiddelen die wij op al onze betonnen producten gebruiken, ontstaat een gebruiksvriendelijk betonoppervlak. Om uw betonnen product in goede conditie te houden raden wij u aan de volgende adviezen te volgen.

 Dagelijkse reiniging

Voor de dagelijkse reiniging dient u lauwwarm water met een neutraal schoonmaakmiddel te gebruiken, Bijv. Ecover. Dit middel bevat naast hoogwaardige natuurlijke zepen ook onderhoudscomponenten welke de bescherming bevorderen.

Gebruik geen schuurspons of schoonmaakmiddelen met schurende bestanddelen of zuurhoudende schoonmaakproducten.

Hoe minder ontvettende middelen u gebruikt, hoe langer de beschermlaag zijn bescherming aan uw betonnen product kan bieden.

Kalkhoudend water dat verdampt laat kalkresten achter. Regelmatige verwijdering met een vochtige doek vertraagt of voorkomt zelfs vorming van een harde kalkkorst.